Bazılarının aklından arada sırada "Şu Sushi yapmayı da bir öğrenmek lazım aslında" diye geçiyor olabilir. Ama bu bazıları, eğer bizim gibi bir "Üşengeç Şef" olursa, onların aklından herhalde ancak şu sözler geçer: "Sen önce tane tane bir sade Pilav yapmayı becer de, Sushin kusur kalsın:)
Onu bunu bilmem ama, ana yemeğin yanında bir pirinç pilavı olsun, bir bulgur pilavı olsun, bir makarna olsun ben arıyorum... Yeter ki bunlardan biri illa ki olsun, benim gözüm gönlüm ancak o zaman doyuyor:)
Normalde ennn ama en sevdiğim Pilav çeşitleri, tel şehriyeli ya da arpa şehriyeli Pirinç Pilavı...
Hatta bana kalsa "Nohutlu-Şehriyeli Pirinç Pilavı" diye bir karışım bile yapabilecek çılgınlıktayım. Ama biricik Eşim bu fikrimi pek desteklemiyor:) Ona kalsa mesela Nohut yemeği ya da bir Kuru Fasulye varsa, yanındaki pilav illa ki de sade olmalıymış. Zevkini anlayışla karşılıyorum ve işte ortada bir şekilde buluşuyoruz. Bir seferinde sade yapıyorsam, ikincisinde illa ki ya mısırlı ya başka birşeyli yapıp, yaratıcı kişiliğimin etkilerini sergilemem ve tek düzelikten uzaklaşmam şart oluyor:)
Güzel Pilav yapmayı bilen kişinin, her yemeği güzel yapacak beceriye sahip olduğu ve dolayısıyla asla evde kalmayacağı(!) kanısı yaygın, ne alakaysa...
İşte bugün hala sıkça rastladığımız sorunlardan olan, "Pilavı tam kıvamında tutturamama-her seferinde bir başka sürprizle karşılaşma" konusunu ele alalım istiyorum, bilmem ne dersiniz:)
Bu sayede yukarıdaki teoreme göre, sadece bu tarifi güzelce uygulayarak bile toplumun gözünde süper bir aşçıymış gibi konumlandırılmanız mümkünse, eh o zaman daha ne duruyoruz:)
Hadi yine size öz anneciğinizin yapmayacağı jesti yapacağım ve çok leziz bir Sade Pilav tarifini, adım adım fotoğraflarıyla ve en açık şekliyle anlatacağım. Hazırsanız başlıyorum.
SADE PİLAV TARİFİ
(Adım Adım resimli ve Açıklamalı Tarifi de aşağıda)
Malzemeler:
1 adet Teflon Tencere
1 kaşık Tereyağ
1 kaşık Zeytinyağı
1 su bardağı Jasmin (Yasmin) Pirinci
1,5 su bardağı Kaynar Su
1/4 Paket Et Bulyon (ya da Tavuk Bulyon)
1 silme çay kaşığı Tuz
Teflon Tenceremizi çizmemek için Tahta kaşık kullanarak, bir tepeleme kaşık kadar Tereyağ koyuyoruz, ilaveten bir kaşık da Zeytinyağı ekliyoruz. İkisi birden eriyinceye kadar ara ara karıştırıyoruz.
1 su bardağı Yasmin Pirincini Tel Süzgece döküp, akan suyun altında elimizle iyice alt-üst ederek karıştırıp, taaa ki suyun rengindeki o beyazlık gidene kadar yıkıyoruz.
Eriyen ve ufaktan köpürmeye başlayan yağın içine şimdi pirinci dökme zamanı... Bu zamanın geldiğini, yağı yakmadan anlamak için, isterseniz içine 1-2 pirinç tanesini baştan atın ve o pirincin etrafındaki yağın beyaz beyaz köpürmeye başladığını gördüğünüz anda, tamamını ilave edin daha iyi:)
Şu aşamada ocağın altı orta ateşten daha fazla bir sıcaklıkta olabilir. Sonuçta yemeğin başındasınız ve her an müdahale halindesiniz. Dolayısıyla ben mesela toplamda 10 tane basamak varsa 8.derecedeyken filan yapıyorum bu işlemleri. Devamlı alt-üst yapıp karıştırarak pirinci, tamamının rengi beyazdan şeffaf renge dönene kadar kavuruyoruz.
Ölçümüz 1'e, 1,5 yani 1 bardak pirinç kullanıyorsak, 1,5 bardak kaynar su kullanacağız. Bu sebeple bir yandan da Kettle'da 1,5 bardak kadar suyu kaynatalım. Şimdi istediğiniz miktarda Tavuk yada Et Bulyon ilave etme zamanı... Şahsen ben sadece tad vermesi için kullandığımdan çeyrek bulyon katmayı tercih ediyorum yoksa çok baskın bir tad verebiliyor. Tam bu aşamada 1,5 bardaklık kaynar suyu da yavaş yavaş ve kontrollü olarak pirincin üzerine ilave ederken, aman sıcak tencereden bir anda yükselecek sıcak buhardan elinizin yanmamasına dikkat edin.
Üşengeç Şefin Notu: Arzu ederseniz tam da bu aşamada, 2-3 damla limon suyu ekleyerek, pirincin daha beyaz görünmesini sağlamanız mümkün derler...Ben henüz limon suyu ilave ederek yapmadım, sadece bir hatırlatma)
Şimdi dilediğiniz miktar tuz ekleyelim. Ne kadar tuzlu sevdiğinizi bilemediğim için tavsiyem, en başta silme bir çay kaşığı kadar koymanız, sonrasında az gelirse biraz biraz ilave etmeniz şeklinde... Sonrasında iyice kaşıkla karıştırıp, tuzun heryere ulaştığından emin olunca, Tencerenin kapağını kapatıp, Ocağın altını bu sefer en kısık haline getirebiliriz. Mesela benim örneğimde 10 basamak varsa, ben 1'e getiriyorum derecesini ki ağır ağır suyunu çekerek pişsin. Merak etmeyin bu aşama öyle saatler sürmüyor, altı kısık olmasına rağmen kısa sürede suyunu çekiyor pirinçler...O yüzden çok da fazla uzaklarda oyalanacak zamanınız yok.
Siz de cam kapaklı bir teflon tencere kullanıyorsanız, yemeğin ne aşamada olduğunu kapağını açmadan görebilme kolaylığını yaşarsınız. Hala suyun yüzeyde olduğunu gördüğüm için, kapağını hiç açmıyorum ki buharı dışarı kaçmasın... Ne zaman ki cam kapağın üzerinden artık pirinçlerin göz göz olduğunu, suyu çektiğini görürsem, işte o anda artık kapağını açıyorum ve tahta bir spatula ya da kaşıkla tam tencerenin ortasında bir yerlerde en dibe kadar kaşıkla girip, pilavı 1-2 cm kenara doğru çekin ve bakın ortada hala su görünüyor mu...
Yarım milim bile olsa su varsa, hiiiç çaktırmadan hemen kapağı kapatın ve çok çok az daha bekleyin ki o suyunu da çeksin... Yaklaşık 1 dakika içinde onu da çekecektir, merak etmeyin.
Aynı hareketi tekrar yapıp, bir kontrol ediyoruz ki oh işte suyunu tamamen çekmiş. Şimdi ocağın altını kapatıyoruz ve pilavı kaşıkla şöyle bir alt-üst ediyoruz ve üstüne bir kağıt havlu koyarak, kapağını kapatıyoruz.
Eğer normal ocak kullanıyorsanız, altını kapattıktan sonra Tencere aynı yerde demlenmeye bırakılabilir ama siz de benim gibi elektrikli ocak kullanıyorsanız, biliyorsunuz ya da belki bilmiyorsunuz ama ocağı kapatsanız bile tencerenin altındaki bölüm (hani şu kırmızı kırmızı duran) hala bir müddet daha aynı sıcaklığını muhafaza edecek.. Dolayısıyla tencereyi eğer orada, olduğu yerde bırakırsak, altı kapalı olsa bile pişmeye devam edeceği için, altı hafiften tutmaya başlayabilir, o yüzden en iyisi tencereyi ocağın üstünde, ama altı sıcak olmayan başka bir bölüme almak...
Bu şekilde minimum 5-7 dakika demlenmeye bırakırsanız, sonra geldiğinizde tencerenin kapağının içinin buhar sayesinde iyice terlediğini göreceksiniz, hatta koyduğunuz kağıt havlu bir miktarını almış olabilir bile... En iyisi o kapağı bir güzel o havluyla kurulamak.. Şimdi bir kere daha alt üst edip pilavınızı gönlünüzce servis yapabilirsiniz.
İsterseniz direkt kaşıkla tabağa alabileceğiniz gibi, arzu ederseniz varsa şekilli bir kasenin içine doldurup, üzerini aynı seviyeye gelene kadar bastırıp, sonra bir tabağı üstüne kapatarak ve hooop diye tek harekette dökmeden çevirerek, şekilli pilav servisi de yapabilir, ortaya şık şıkırdım görüntüler sergileyebilirsiniz:) Afiyet şeker olsun...
ADIM ADIM FOTOĞRAFLI AÇIKLAMALI ANLATIMI
Teflon Tenceremizi çizmemek için Tahta kaşık kullanarak, bir tepeleme kaşık kadar Tereyağ koyuyoruz.
İlaveten bir kaşık da Zeytinyağı ekliyoruz.
İkisi birden eriyinceye kadar ara ara karıştırıyoruz.
1 su bardağı Yasmin Pirincini Tel Süzgece döküyoruz.
Akan suyun altında elimizle iyice alt-üst ederek karıştırıp, taaa ki suyun rengindeki o beyazlık gidene kadar yıkıyoruz.
Eriyen ve ufaktan köpürmeye başlayan yağın içine şimdi pirinci dökme zamanı... Bu zamanın geldiğini, yağı yakmadan anlamak için, isterseniz içine 1-2 pirinç tanesini baştan atın ve o pirincin etrafındaki yağın beyaz beyaz köpürmeye başladığını gördüğünüz anda, tamamını ilave edin daha iyi:)
Şu aşamada ocağın altı orta ateşten daha fazla bir sıcaklıkta olabilir. Sonuçta yemeğin başındasınız ve her an müdahale halindesiniz. Dolayısıyla ben mesela toplamda Ocağın düğmesinde 10 tane basamak varsa 8.derecedeyken filan yapıyorum bu işlemleri. Devamlı alt-üst yapıp karıştırarak pirinci, tamamının rengi beyazdan şeffaf renge dönene kadar kavuruyoruz.
Şimdi istediğiniz miktarda Tavuk yada Et Bulyon ilave etme zamanı... Şahsen ben sadece tad vermesi için kullandığımdan çeyrek bulyon katmayı tercih ediyorum yoksa çok baskın bir tad verebiliyor.
Bir yandan da Kettle'da 1,5 bardak kadar suyu kaynatalım.
Tam bu aşamada 1,5 bardaklık kaynar suyu da yavaş yavaş ve kontrollü olarak pirincin üzerine ilave ederken, aman sıcak tencereden bir anda yükselecek sıcak buhardan elinizin yanmamasına dikkat edin.
Şimdi dilediğiniz miktar tuz ekleyelim. Ne kadar tuzlu sevdiğinizi bilemediğim için tavsiyem, en başta silme bir çay kaşığı kadar koymanız, sonrasında az gelirse biraz biraz ilave etmeniz şeklinde...
Sonrasında iyice kaşıkla karıştırıp, tuzun heryere ulaştığından emin olunca, Tencerenin kapağını kapatıp, Ocağın altını bu sefer en kısık haline getirebiliriz.
Mesela benim örneğimde 10 basamak varsa, ben 1'e getiriyorum derecesini ki ağır ağır suyunu çekerek pişsin. Merak etmeyin bu aşama öyle saatler sürmüyor, altı kısık olmasına rağmen kısa sürede suyunu çekiyor pirinçler...O yüzden çok da fazla uzaklarda oyalanacak zamanınız yok.
Siz de cam kapaklı bir teflon tencere kullanıyorsanız, yemeğin ne aşamada olduğunu kapağını açmadan görebilme kolaylığını yaşarsınız. Hala suyun yüzeyde olduğunu gördüğüm için, kapağını hiç açmıyorum ki buharı dışarı kaçmasın...
Ne zaman ki cam kapağın üzerinden artık pirinçlerin göz göz olduğunu, suyu çektiğini görürsem, işte o anda artık kapağını açıyorum ve tahta bir spatula ya da kaşıkla tam tencerenin ortasında bir yerlerde en dibe kadar kaşıkla girip, pilavı 1-2 cm kenara doğru çekin ve bakın ortada hala su görünüyor mu...
Yarım milim bile olsa su varsa, hiiiç çaktırmadan hemen kapağı kapatın ve çok çok az daha bekleyin ki o suyunu da çeksin... Yaklaşık 1 dakika içinde onu da çekecektir, merak etmeyin.
Aynı hareketi tekrar yapıp, bir kontrol ediyoruz ki oh işte suyunu tamamen çekmiş. Şimdi ocağın altını kapatıyoruz ve pilavı kaşıkla şöyle bir alt-üst ediyoruz ve üstüne bir kağıt havlu koyarak, kapağını kapatıyoruz.
Eğer normal ocak kullanıyorsanız, altını kapattıktan sonra Tencere aynı yerde demlenmeye bırakılabilir ama siz de benim gibi elektrikli ocak kullanıyorsanız, biliyorsunuz ya da belki bilmiyorsunuz ama ocağı kapatsanız bile tencerenin altındaki bölüm (hani şu kırmızı kırmızı duran) hala bir müddet daha aynı sıcaklığını muhafaza edecek.. Dolayısıyla tencereyi eğer orada, olduğu yerde bırakırsak, altı kapalı olsa bile pişmeye devam edeceği için, altı hafiften tutmaya başlayabilir, o yüzden en iyisi tencereyi ocağın üstünde, ama altı sıcak olmayan başka bir bölüme almak...
Bu şekilde minimum 5-7 dakika demlenmeye bırakırsanız, sonra geldiğinizde tencerenin kapağının içinin buhar sayesinde iyice terlediğini göreceksiniz, hatta koyduğunuz kağıt havlu bir miktarını almış olabilir bile... En iyisi o kapağı bir güzel o havluyla kurulamak.. Şimdi bir kere daha alt üst edip pilavınızı gönlünüzce servis yapabilirsiniz.
İsterseniz direkt kaşıkla tabağa alabileceğiniz gibi, arzu ederseniz varsa şekilli bir kasenin içine doldurup, üzerini aynı seviyeye gelene kadar bastırıp, sonra bir tabağı üstüne kapatarak ve hooop diye tek harekette dökmeden çevirerek, şekilli pilav servisi de yapabilir, ortaya şık şıkırdım görüntüler sergileyebilirsiniz:) Afiyet şeker olsun...
Tamam tamam itiraf ediyorum. Tabi ki de tek başına sade pilav yemeyeceğim. Yanına mislerrr gibi mantarlı salçalı Köfte yaptım. Ama o tamamen başka bir günün konusu... Önce Pilav yapmayı bir deneyin aa ama!...
Olur da bu kadar harika ve fotoğraflı bir tariften sonra, kim korkar Pilav yapmaktan der ve o enerjiyle ortaya çıkardığınız muhteşem Pilavınızla fotoğraf çektirip, usengecsef@gmail.com adresinden bana da gönderirseniz, memnuniyetle Blogumda paylaşır, diğer Üşengeç Şeflere ilham verirken destekçim olmanıza çok ama çok sevinirim:)
Bu makale ile alakali daha cok yazi gorebileceginiz guzel bir kaynak : kolay et nasil pişirilir
No comments:
Post a Comment