Enginar mevsimi başladı. Karaciğer dostu bu çok lezzetli sebzeyi bu aylarda bol bol yemeye çalışalım. Biz yurt dışında taze enginar konusunda fazla şanslı değiliz maalesef ama bu sene Arap Market’ten Ege’min enginarlarına benzer irice enginarlar buldum (tabii saplarını yine kesmişler) ve hemen annem usulü zeytinyağlı dolmasını yaptım.
Bence bir yemeğin lezzetli olmasındaki ilk ve en önemli aşama; kullanılacak sebzelerin taze olması ve doğru şekilde temizlenmesi , hazırlanmasıdır. Enginar hazırlanması zor bir yemek zannediliyor fakat aslında çok basit, sadece biraz zaman istiyor. Artık pazarlarda çanak kısımları ayıklanmış olarak da satılıyor ama dolmalık yapmak istiyorsak sanırım hala iş başa düşüyor :)
Nasıl temizleneceği pek bilinmeyen bu sebzenin temizleme aşamalarını, fotoğraflarla sizlere de anlatmaya çalışacağım.
Satın alırken dikkat etmemiz gerekenler;
Enginarların yaprakları koyu yeşil olanları makbuldür. Kararmış yapraklıları almıyoruz.
Tazeliği, bir de sapının ortasından tutup sallamakla anlaşılır. Elastikiyeti kaybolmuşsa bayatlamış demektir.
Aldıktan sonra hemen tüketmeyecek isek;
Aynen kuşkonmazda yaptığımız gibi saplarını suya daldırarak birkaç gün taze olarak saklayabiliriz. Suya koymadan önce ve her su değiştirmede sapları bir santim kadar kesilmelidir.
Pişirdikten sonra da hemen bir gün içinde tüketilmelidir. 24 saati geçerse zararlı maddeler üretebilir deniyor.
Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.
İnce doğranmış taze soğan, dereotu, maydanoz, ayıklanmış yıkanmış pirinç, tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon ile dolmanın iç harcını hazırlayın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın.
Enginarların sap kısımlarını üstte 2-3 parmak kalacak sekilde kesin.
(kestiğiniz saplarını atmayıp, üst sert kısımlarını soyarak havuçla birlikte enginarların arasında pişirebilirsiniz).
Dış yapraklarından 2 veya en fazla 3 kat yaprağı dışa doğru çekerek, elinizle kopartın.
Enginarın kesilmiş alt kısımlarını mutfak tezgahının üzerine hafifçe vurarak, yapraklarının açılmasını sağlayın.
İçteki tüylü kısımları bir tatlı kaşığı yardımı ile temizleyin.
Kesilmiş yarım limonu her tarafına sürerek, biraz da ortadaki boşluğa sıkarak, kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suda bekletin.
Suyunu süzdüğünüz enginarların ortasına iç malzemesinden doldurun. Havuçları ve enginarların saplarını da soyarak hazırlayın.
Malzemelerini ve pişirilmesini, gelecek paylaşımımda yayınlayacağım.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle.
Sevgiler.
No comments:
Post a Comment