Tuesday, May 13, 2014

Çiçek Poğaça/Rüzgar Gülü Poğaça



Ebu Hureyre (r.a)rivayetle;Rasulullah (sav) buyurdular ki: 

"Allah kıskançtır, mü'min de kıskançtır. Allah'ın kıskanması, mü'minin Allah'ın haram ettiği şeyi yapmasıdır."

Buhari, Nikah 107; Müslim, Tevbe 36, (2761); Tirmizi, Rada 14, (1168)



cicek pogaca ruzgar gulu pogaca 1



 Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...


Özene bezene hazırladığınız bir taslak bir anda silinince ne hissedersiniz?İşte şu satırları yazarken ben onu hissediyorum :((vardır bunda da bir hayır........


Hani biz hanımlar da çocuklar gibi hamurla oynamayı severiz,işte bu poğaçaların şekli de,bir hamurla oynama neticesi ortaya çıkmıştır diye düşünüyorum.İsimleri rüzgar gülü poğaça olarak da geçiyor,hatırlarsınız bir de rüzgar gülü kurabiyelerimiz vardı.Şekiller bana ait değil,gerçek üreticisini de ancak Allah bilir.Bildiğimiz klasik poğaça hamuru ile bu poğaçaları rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.



cicek pogaca ruzgar gulu pogaca 2 MALZEMELER

1 su bardağı ılık süt,

1 su bardağı sulu yerinden yoğurt(yoğurt yerine sadece sütle de hazırlayabilirsiniz),



süt ve yoğurt yerine evde kestirdiğiniz lorun suyu da olur,

1/2 su bardağı zeytinyağı,

2 adet yumurta,

1 tatlı kaşığı tuz,

3 tatlı kaşığı toz şeker,

1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya,

7 su bardağından az un(un miktarı kullandığınız unun markasına,kalitesine göre değişiklik gösterebilir,bu yüzden unun önce fazla miktarını ekleyip kalan kısmını azar azar ilave ederek hamurun kıvamını ayarlayın),

İçi için:

evde hazırladığımız lorlu(çökelekli),beyaz peynirli, maydanozlu içi yumurta akı ile karıştırın,

Üzerlerine Sürmek için:

1 adet yumurta sarısı,1 çay kaşığı yoğurt karışımı,


cicek pogaca ruzgar gulu pogaca 3 YAPILIŞI

önce sıvı  malzemeler karıştırılır,tuz ve şekerin iyice erimesi sağlanır,
maya önce bir bardak un ile karıştırılır,önce mayalı un olmak üzere,un azar azar ilave edilerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir,hamur en az 5-10 dak.yoğrulur.üzeri kapatılarak ılık bir yerde mayalanması sağlanır,


cicek pogaca ruzgar gulu pogaca 4 mayalanıp en az iki -üç misline çıkan hamurdan istenilen büyüklükte parçalar alınır,çay tabağı büyüklüğünde açılır,ortasına iç konulur(1)


kenarlar ortada birleştirilir(2)


ters çevrilip birleştirilen kısım alta getirilir,tekrar genişletilerek yuvarlak şekil verilir(3)


içli yuvarlak 6 eşit parçaya kesilir(4)


kesik her parça aynı yöne çevrilerek içli kısım üste getirilir(5)


üzerlerine elle hafifçe bastirılarak çiçek şekli tamamlanır(6),

cicek pogaca ruzgar gulu pogaca 5 kağıt yayılmış tepsiye aralıklı olarak dizilir,üzerlerine(içli kısımlar hariç) yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür,ortalarına çörek otu serpilir,en az yarım saat kadar da tepside mayalandırılıp,önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir,


poğaçalarımız hazırdır yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol ve devamlı olsun.

cicek pogaca ruzgar gulu pogaca 6


Böyle farklı şekillerde hamur işleri hazırlamaya meraklı iseniz,tortelina'ya bir göz atın derim,buradaki ve buradaki tarifleri de benim sizin için seçtiğim iki öneri olsun :)

NOT:Çiçek poğaçalar son şeklini alınca ebatları bildiğimiz poğaçalardan daha büyük oluyor,bunu göz önüne alarak poğaça için aldığınız hamur parçalarını biraz daha küçük tutabilirsiniz.


1 comment: